Coronaregels

10 december 2021

We ontvingen onderstaand bericht over coronamaatregelen:

Zelftest
Leerlingen en onderwijspersoneel met milde coronaklachten zoals verkoudheid en hoesten, kunnen met een negatieve zelftest naar school. Dat heeft minister Hugo de Jonge (VWS) besloten na advies van het OMT. Bij een positieve zelftest is testen bij de GGD nog steeds nodig.
Mensen met milde klachten kunnen zich nog steeds testen bij de GGD, maar mogen in plaats daarvan ook een zelftest doen. Bij aanhoudende klachten is het belangrijk om de volgende dag opnieuw een zelftest te doen. Als klachten verergeren of als je last hebt van verlies van reuk of smaak is het nodig je bij de GGD te laten testen.

Quarantaine
Voor leerlingen of onderwijspersoneel die in quarantaine zitten omdat ze in contact zijn geweest met een positief getest persoon, laten zich na vijf dagen testen bij de GGD. Een zelftest is daarvoor niet geschikt. Bij een negatieve GGD-test kunnen ook zij weer naar school.

Levering zelftesten aan scholen
Voor leerlingen in de bovenbouw van het po en voor onderwijspersoneel geldt het dringende advies twee keer per week gebruik te maken van een zelftest. De zelftesten voor leerlingen worden binnenkort geleverd aan basisscholen. Leerlingen kunnen de testen meekrijgen van hun leerkracht.

Mondkapje
We doen ons best als school om maatregelen te nemen om corona zoveel mogelijk in te dammen. De afkondigingen van de overheid om de scholen open te houden was voor ons al een hele opluchting. Daarom leek ons de maatregel om mondkapjes te dragen acceptabel. Het is een dringend verzoek om dat te doen. We zullen leerlingen niet tegenhouden als ze er geen dragen en het testen is ook geen verplichting. Voor leerkrachten is het verzoek er al langer om twee keer per week te testen. In de praktijk gebeurt dat ook niet altijd. Daar is een ieder vrij in. Ik kan me zeker bij kinderen voorstellen dat dit op problemen stuit. Daarom is het de keuze van ouders om dit wel of niet te doen. De mogelijkheid wordt in ieder geval geboden om gratis testen te krijgen.

Het leven in deze tijd is ingewikkeld en we zoeken naar wegen om het zo beheersbaar mogelijk te houden. Ik besef dat iedereen daar zo zijn mening over heeft. We proberen daarin ook zoveel mogelijk rekening met elkaar te houden. Als dat kan met respect voor elkaar, kunnen we ook samen verder in deze tijd.