Schoolleidersdag
10 oktober 2024
Vorige week vrijdag bezocht ik de schoolleidersdag van de VGS. Het thema was: Generatie X, Y en Z. De hoofdlezing werd verzorgd door Els van Dijk.
Zij heeft veel met jongeren gewerkt en kent de vragen die er leven. Het was een mooie lezing waarin ze kanttekeningen plaatste bij het indelen in categorieën van de generaties. Een mal gebruiken doet mensen tekort. Er zijn allerlei factoren die ons leven beïnvloeden. Iedereen heeft zijn eigen levensverhaal met vaak de nodige kreukels. We verschillen van karakter, we hebben verschillende rollen op onze werkplek. Ook de actuele levensomstandigheden zijn van invloed. Wat ook belangrijk is, is de beleving van professionaliteit.
Zij noemde een paar kernbegrippen die belangrijk zijn bij het werken in het onderwijs: Bevlogenheid, bewogenheid en toewijding. Dat zijn kenmerken die een leerkracht stempelen en die leerlingen opmerken. Ze riep op om te stoppen met de discussie over verschillen tussen generaties. Het helpt niemand vooruit.
Een belangrijke vraag die ze opwierp was: Wordt een christelijke jongere anders volwassen dan een niet-christelijke jongere? Wat heeft meer impact: de maatschappelijke invloed of het evangelie? Uit onderzoek blijkt dat de maatschappelijke invloed het wint. Het ik en het geld voeren de boventoon. Er is in opvoeding en onderwijs een kritische reflectie nodig hierop. We leven in een tijd met een zingevingscrisis. Materiele zaken, jezelf bewijzen, druk zijn met van alles en nog wat kenmerken onze tijd. Maar we zouden als christen in de wereld moeten staan. Gij, geheel anders. Dat wordt gekenmerkt door een houding van innerlijke ontferming en bewogenheid met de naaste. We moeten een gemeenschap vormen op grond van wat ons drijft en niet op grond van standpunten. We moeten door waarden gestuurd bezig zijn. Die waarden komen tot ons vanuit de Bijbel. Laat dat de grond zijn waarop we staan. Dat geeft hoop en uitzicht. Genoeg punten om op te bezinnen en over na te denken.